JUDOROL!!
De miért pont a judo?
KEZDJÜK Szentgyörgyi Albert szavaival: „ A sport nemcsak a test nevelése, hanem a léleknek is a legerőteljesebb, és legnemesebb nevelő eszköze.”
A judo kiforrott testkultúrális rendszer, letisztult sportág. Csökkenti, illetve szabályozza a fiatalkori agresszivitást, a tisztelet, a megbecsülés, az udvariasság, akaraterő, a teherbíró képesség, belső fegyelem kialakítása japán minta alapján.
Ezen túl a judo alapismereteknek kézzel fogható gyakorlati haszna is van: felmérések kimutatták, hogy az iskolai balesetek 70%-a abból származik, hogy a gyermekek nem tudják megfelelően koordinálni a mozgásukat, illetve nem tudnak esni.
Gondoljunk csak bele. Mit okozhat a tehetetlenül zuhanó test mozgási energiája, és annak gyors lecsökkenése a talajra érkezéskor. Célszerű az esések oktatását már kicsi korban elkezdeni. Az esések technikái ebben az életkorban még játékosan elsajátíthatók, s később, ha az élet úgy hozza, reflexszerűen alkalmazható a korábban már begyakorolt mozgás.
A jól begyakorolt esések egyik lényege, alapelve, hogy a fejet, illetve a gerincoszlopot védjük legjobban, ki kell kerülniük az esés vonalából. Mindezt úgy lehet elképzelni, hogy az esés egy gömbölyűre formált háton gurulva, átlós vonalon történik. A jól elsajátított esés nemcsak a sérülésektől óv meg, hanem segít a térbeli tájékozódás fejlesztésében is.
A judo önvédelmi jellegű küzdősport. Célja: a szabály adta lehetőségek segítségével az ellenfél dobása, leszorítása, fojtása, vagy karjának feszítése a győzelem érdekében.
A judo nem csupán „fizikai művészet”, hanem különös gondot fordít a szellem csiszolására, és az erkölcsi kultúra fejlesztésére is.
Nyugodtan állíthatjuk, hogy az a küzdősport mentes minden téves, hamis misztikus, ártalmas ideológiától, a judo az embert teljesebbé, egészebbé, felkészültebbé teszi. A judo mozgásanyaga meglehetősen bonyolult. Kiemelt szerepe van benne az egyensúly megtartásának, miközben alapvető feladata az ellenfelet egyensúly-vesztési helyzetbe hozni. Ez a fajta törekvés állandó izomtónus változást, illetve erőkifejtési irányváltozásokat eredményez.
A fizikából ismert hatás – ellenhatás elve a gyakorlás minden elemében felismerhető.
A kezdő tanítványok értelemszerűen először esni tanulnak meg, majd a tatamin mozogni, csak ezután következhet az egyensúlyi helyzetek gyakorlása, illetve az egyszerű földharc elemek elsajátítása, leszorítások gyakorlása.
Természetesen más szempontok érvényesülnek a haladó tanítványoknál, illetve a szenior korúaknál.
Még nagyon sok oldalon tudnék mesélni arról, hogy miért pont a judo. Zárszóként nekem mit is jelent? Élethosszig szerelem.

 

Várom az érdeklődőket.

Zoli bácsi 06/70/426-22-29 vagy maximumsport01@gmail.com